company 1

Ικαρία

Μύθος και Ιστορία
 Σύμφωνα με το μύθο εδώ θάφτηκε ο Ίκαρος προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε αργότερα το νησί. Με τα αυτοσχέδια φτερά που κατασκεύασε ο Δαίδαλος κατόρθωσαν να αποδράσουν από το Παλάτι του Μίνωα και πέταξαν πάνω από το Αιγαίο. Ο Ίκαρος πέταξε ψηλότερα αψηφώντας την προειδοποίηση του Δαίδαλου και ο ήλιος έλιωσε το κερί με το οποίο ήταν κολλημένα τα φτερά του  κι έτσι έπεσε στη θάλασσα.Το νησί είχε τις ονομασίες Μάκρις και Δολύχη εξαιτίας του σχήματός του ,Ιχθυόεσσα για την πλούσια θάλασσα και Ανεμόεσσα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ευρήματα επιβεβαιώνουν την κατοίκησή του από Πελασγούς. Οι Μιλήσιοι ίδρυσαν αποικίες στα Θέρμα και στον Κάμπο τον 8ο αιώνα π.χ. που τότε ονομαζόταν Οινόη. Τον 6ο αιώνα χτίστηκε ο Ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στο Να, σημαντικό λιμάνι της αρχαιότητας.Οι Πέρσες χρησιμοποίησαν το νησί για να περάσουν στη Δύση αλλά μετά την ήττα τους και εξαιτίας των Ιωνικών πολέμων οι Ικαριώτες εντάχθηκαν στους κόλπους της Αθηναϊκής Συμμαχίας.Ο πληθυσμός του νησιού κατά τον 5ο αιώνα υπολογίζεται ότι έφτανε τις 13.000 με τους περισσότερους κατοίκους συγκεντρωμένους σε οικισμούς της βόρειας πλευράς, περιμετρικά της Οινόης.Βέβαιο θεωρείται ότι το νησί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για τους Σαρακηνούς πειρατές.Για προστατευθούν από τις επιδρομές που συνεχίζονταν αδιάκοπα από τον 8ο έως και τον 11ο αιώνα οι Ικαριώτες έφτιαξαν οχυρά και παρατηρητήρια και ίδρυσαν τους πρώτους ορεινούς οικισμούς.Τον 14ο αιώνα το νησί πέρασε στα χέρια των Γενοβέζων μέχρι το 1481 οπότε περιήλθε στην εξουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη μέχρι το 1522 χρονιά κατά την οποία το νησί υποτάχθηκε στους Τούρκους και για πολλούς αιώνες.Μετά την εξέγερση της 17ης Ιουλίου 1912 οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το νησί και ιδρύθηκε η Ελευθέρας Ικαριακή Πολιτεία. Η ενσωμάτωση στην Ελλάδα έγινε επίσημα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή των Ικαριωτών στην Αντίσταση ενώ στα χρόνια του Εμφυλίου το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για χιλιάδες κουμουνιστές  και άφησαν τα σημάδια τους στην Ικαρία που από τότε ονομάζεται και Κόκκινος Βράχος. 
 
Φυσιολατρικός Τουρισμός
Η Ικαρία είναι για τον ταξιδιώτη που ψάχνει για μια εναλλακτική πρόταση διακοπών για να απολαύσει πεζοπορία και εξερεύνηση στο φυσικό τοπίο, σε βουνά, φαράγγια, λίμνες, βραχώδεις ακτές, δάση με  πλατάνια, ελαιώνες, αμπελώνες και αγριολούλουδα. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας παλαιά και νέα που περνούν μέσα από παραδοσιακά χωριά.Η καλύτερη στιγμή για να έρθετε για πεζοπορία ή περπάτημα στα μονοπάτια είναι από τον Μάρτιο έως Ιούνιο &  από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο.Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ο ήλιος είναι ζεστός και η καλύτερη στιγμή είναι να πάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.Κατά τους χειμερινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι ήπιες, ωστόσο βρέχει πολύ και θα πρέπει να έχετε τα κατάλληλα ρούχα.

Παραδοσιακά Χωριά & Πανηγύρια
Ικαρία είναι ένας παράδεισος για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν τη φύση και την καθημερινή χαλαρή ζωή των ντόπιων.
Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία έγινε ο τουριστικός προορισμός για όσους  θέλουν να ξεφύγουν από tην πόλη και θέλουν να απολαύσουν τη φύση και το χαλαρό τρόπο ζωής των ντόπιων στα παραδοσιακά χωριά με τα καφενεία στην κεντρική πλατεία και τα εστιατόρια κάτω από το παλιά πλατάνια  όπου οι ντόπιοι δεν νοιάζονται για το χρόνο. Η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική εδώ το ίδιο και ο τρόπος ζωής. Στο νησί το καλοκαίρι γίνονται πολλά πανηγύρια  προς τιμήν του πολιούχου άγιου όπου οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν και χορεύουν όλη τη νύχτα.
 
Υψηλότερo προσδόκιμο ζωής
Η Ικαρία είναι το νησί όπου οι άνθρωποι ζουν  πέρα από τα  90 τους, λόγω του τρόπου ζωής τους, την παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα και καθημερινές δραστηριότητες. Η Ικαρία είναι ένα από τα πέντε θέσεις "Γαλάζιας Ζώνης" στον κόσμο.
 
Υγεία & Ευεξία
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Ικαρία ήταν γνωστή κυρίως για τις ιαματικές πηγές της (σπα) και λιγότερο για την άγρια φυσική ομορφιά της.
Οι ορυκτές ιαματικές πηγές του νησιού «Θέρμα», το θεραπεύουν πολλές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και βρίσκονται  στον Αγίου Κήρυκο στο νότιο τμήμα του νησιού.
 

Copyright © 2015-2017 Ikarianna  | 
Powered by WebElements